header image

Koop ik een Apple of een Windows pc?

Apple is hot, maar is het wel voor mij?

Sinds de iPhone 10 jaar geleden op het toneel verscheen is het digitaal landschap grondig gewijzigd. Maar wat koop ik nu best?

Apple staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en connectiviteit.  Heb je al een Apple product dan kan je gemakkelijk via je iCloud  bestanden delen tussen verschillende toestellen. Heb je een document gemaakt op je laptop, dan kan dit verder bewerken op de iPad of iPhone.  Foto’s  van je iPhone worden onmiddellijk opgeslagen in de cloud en staan steeds klaar om te bekijken via de Apple TV. Via Google kan je ook Apple toestellen met Android verbinden.

Gebruik je een windows pc en een Android mobiel apparaat, dan heb je dezelfde functies via Windows of Google.  Toch ieder toestel heeft een andere wijze om dit te activeren. Hier is dus iets meer kennis nodig om snel aan de slag te gaan.

Windows  10 en MacOS zien er totaal verschillend uit

Bij Windows 10 probeerde Microsoft de gebruiksvriendelijkheid van Windows 7 te combineren met de touchscreen-gemakken van Windows 8. Over de gehele linie werkt het prima. En je kunt in 10 switchen tussen de traditionele desktopversie en de tabletmodus.

Apple’s MacOS heeft een wat rustigere, strakkere uitstraling. In zijn meeste basale versie heb je een bureaublad, een balk waar snelkoppelingen naar je favoriete programma’s staan en een taakbalk boven in het scherm.  Het is compleet anders dan Windows, ervaren gebruikers van Windows zullen even moeten wennen.

Hardcore gamers nemen liever een Windows-pc, voornamelijk omdat je pc’s op vrij veel punten naar je hand kunt zetten.

MacOS desktop
W10 desktop

Beschikbaarheid van software

Hier wint de PC. Vroeger werd wel eens gezegd dat Macs alleen interessant waren voor grafisch vormgevers. Inmiddels is dat niet meer zo, er zijn genoeg gebruikers tevreden met hun Mac, maar de enorme veelzijdigheid van een PC hebben ze nog niet kunnen evenaren.  Software wordt specifiek ontwikkeld voor een besturingssysteem. Voor ons, software ontwikkelaars betekent dit dubbel werk. Dus let op, als je overweegt een Mac te kopen controleer eerst of de software die je gebruikt ook beschikbaar is voor Mac.  Voor al de standaard taken bestaat er wel een alternatief in een Mac omgeving.  Wanneer je een Mac koopt wordt er steeds reeds een grote hoeveelheid software gratis geïnstalleerd (en niet enkel voor een proefperiode).

Windows op een Mac? Het kan.  Heb je een windows licentie dan kan je redelijk eenvoudig de software installeren en via parallels kan je zelfs naadloos beide besturingssystemen combineren.

Mac & iPhone, het ideale paar

Omdat Apple zowel de iPhone als de Mac maakt, werken beide systemen feilloos met elkaar samen. Als je een iPhone hebt, synchroniseren je berichtjes met je Mac via de app Messages. Je kunt met je Mac zelfs je berichten beantwoorden. Als je een iPad hebt, krijg je ook daar je berichten op binnen.

De Prijs

Omdat PCs niet gebonden zijn aan 1 fabrikant is er een heel breed spectrum verkrijgbaar, je vindt reeds een desktop of laptop vanaf 400 €.  Macs worden alleen door Apple gemaakt, en hoewel er een paar lijnen zijn om uit te kiezen, begint een Mac Mini bij zo’n  550 € en een laptop vanaf 1.100 €. Goedkopere opties om met een nieuwe computer in te stappen in OS X zijn er simpelweg niet.  Een Mac houdt  daarentegen wel beter zijn waarde. Je vindt via de erkende Apple dealers regelmatig goede 2de hands pc’s of laptops.

De materialen die gebruikt worden om een Mac samen te stellen zijn steeds van premium kwaliteit zowel aan de buitenzijde als binnenin. Voor Window pc’s is geen standaard, risico op minderwaardige hardware is groter.

Besluit

Vraag jezelf af wat je met de pc wil doen. Er is weinig verschil tussen de prestaties  van Mac & Windows. Apple pc’s doorstaan de tand des tijds beter op uiterlijk gebied en de hardware is meer betrouwbaar. Maar er staat wel een stevig prijskaartje tegenover.  Oh ja, kijk vooral of al de software die je gebruikt beschikbaar is voor de Mac.  Wij bij Q-top zij er in ieder geval klaar voor.

Werk je met KineQuick Connect, dan kan je naar hartelust combineren.  Zowel Mac, Windows, iPhone, Android etc….. werken naadloos samen.  Voor meer info neem een kijkje op onze website