De COVID-19-crisis veroorzaakte niet alleen veel leed onder de patiënten tijdens de acute fase van de ziekte, maar een aanzienlijk deel van deze patiënten ontwikkelde ook wat bekend staat als "long COVID" of, in de terminologie van de Wereldgezondheidsorganisatie, "Post-COVID-19".
Zij hebben nood aan extra verstrekkingen bij verschillende zorgverleners.

RIZIV voorziet daarom vanaf 1 juli 2022 een tegemoetkoming in de eerstelijnszorg van deze patiënten via een gepersonaliseerd zorgtraject ‘post-COVID’.


De overeenkomst die startte op 1 juli 2022, loopt af op 30 juni 2023. Vanaf 1 juli 2023 voorziet RIZIV een nieuwe overeenkomst om tegemoet te blijven komen in de kosten van zorg voor mensen met aanhoudende klachten na een COVID-19-infectie. 


 [lees meer op de RIZIV-website]


Klik hier om het korte filmpje te bekijken >


Info nomenclatuur Post-COVID-19

   • De eerste 18 behandelingen van een Post-Covid zijn identiek aan een normale courante reeks. 

Bij de eerste behandeling wordt ook de pseudocode 400330 ‘zorgtraject Post-COVID-19’ (aan 0€) geattesteerd.


   • Na de eerste 18 behandelingen verschijnen de Post-Covid nummers 400035 (28€).

De verstrekking 400035 mag maximaal 30 keer aangerekend worden per episode van 6 maanden. Deze verstrekking mag maximaal 60 keer aangerekend worden gedurende een behandelingsjaar dat start met de eerste verlenging van deze specifieke kinesitherapieverstrekking.

Als de patiënt in het lopende jaar al 3 courante pathologieën had, kan nog steeds een Post-Covid-reeks worden gestart, maar deze begint onmiddellijk met het nummer 400035 (de courante nomenclatuur wordt overgeslagen).


   • Er is ook een code 400212 (21,20€) voor deelname aan een teamoverleg met de andere leden van het zorgteam van de patiënt. Het teamoverleg dient minimaal 2 keer plaats te vinden in de periode van 6 maanden. Maximaal 3 overleggen kunnen vergoed worden gedurende deze periode.Opgelet!: 

De kinesitherapeut kan deze specifieke kinesitherapieverstrekking enkel aanrekenen op basis van een specifiek voorschrift dat aangeeft dat het hier gaat over een patiënt met Long-COVID-19.

Je kunt voor een patiënt maar 1 Post-Covid-reeks tegelijk laten lopen.
Om deze nieuwe nomenclatuur toe te voegen in Kinequick, selecteer de patiënt en klik op de Voorschriften tab. 

Klik op   Nieuwe pathologie   +   :


Mutualiteit is standaard geselecteerd.

Klik op het veld Pathologie/Courant en kies Courant Post Covid:

Klik op Opslaan


Zodra de nieuwe pathologie is aangemaakt, verschijnt er een nieuw scherm om een voorschrift aan te maken:


   • De eerste 18 behandelingen van een Post-Covid zijn identiek aan een normale courante reeks. 

Bij de eerste behandeling wordt ook de pseudocode 400330 ‘zorgtraject Post-COVID-19’ (aan 0€) geattesteerd.


   • Na de eerste 18 behandelingen verschijnen de Post-Covid nummers 400035.

Een patiënt kan 30 dergelijke nummers hebben in een periode van 6 maanden. Daarna kan er een verlenging van nog eens 6 maanden en 30 behandelingen aangevraagd worden.

Als de patiënt in het lopende jaar al 3 courante pathologieën had, kan nog steeds een Post-Covid-reeks worden gestart, maar deze begint onmiddellijk met het nummer 400035 (de courante nomenclatuur wordt overgeslagen).


   • Er is ook een code 400212 voor deelname aan een teamoverleg met de andere leden van het zorgteam van de patiënt. Deze mag 3 maal per periode van 6 maanden gebruikt worden.


   • Bij een jaarovergang, indien de patiënt nog in de eerste 18 courante behandelingen zit, start de teller opnieuw en worden er opnieuw 18 courante aangerekend voor de Post-Covid-codes beginnen. Indien de patiënt al aan de Post-Covid codes zat, gaan deze verder.


   • Alle Post-Covid behandelingen worden 100% vergoed.


Controleer of alle velden correct zijn ingevuld en klik op Opslaan. (lees meer over alle voorschrift-velden)[Tip: In het geval dat de patiënt overgestapt is van een andere kine en de behandelingen teller voor deze pathologie moet worden aangepast, lees hier hoe u de teller kunt wijzigen.]


Zodra de nieuwe voorschrift is opgeslagen, verschijnt er een nieuw autovoortgang scherm. Hier krijgt u de optie om een voorschrift in te scannen:

Selecteer de Ja optie en klik op bevestigen om een voorschrift in te scannen. 

(Meer informatie over scannen kan u vinden in de Document scannen topic.)


Selecteer de Neen optie en klik op bevestigen als u op dit moment geen voorschrift wilt inscannen.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Easily share your documentation with the world through a beautiful website